Cukiernia na ulicy Pruskiej?
Cukiernia na ulicy Pruskiej?
Pytanko, na podstawie adresbuchów - była jakaś cukiernia/lodziarnia na Pruskiej, a jeżeli ta to gdzie, czy ten budynek istnieje i czyje to to było?
Re: Cukiernia na ulicy Pruskiej?
Hehe, kolega widzę również próbuje rozwikłać zagadkę tego zdjęcia
Nie jedna głowa już nad tym zagadnieniem siedziała... 
Tam jest z tym zdjęciem powiązana niby fotka z zewnątrz, co do której mam jednak pewne wątpliwości. Jest też nazwisko, które wiele nie wyjaśnia. O tym szerzej może uda mi się wieczorem napisać.

Tam jest z tym zdjęciem powiązana niby fotka z zewnątrz, co do której mam jednak pewne wątpliwości. Jest też nazwisko, które wiele nie wyjaśnia. O tym szerzej może uda mi się wieczorem napisać.
Już minął ten wieczór...
- robot humano
Może u Bronxa noc polarna...
ponoć kosz z tej cukierni,w posiadaniu tutejszego piwosza 

- Attachments
-
- DSC_0929.jpg
- (1.57 MiB) Downloaded 177 times
-
- DSC_0930.jpg
- (1.49 MiB) Downloaded 155 times
Z tej, czyli której bo dla mnie lokalizacja tego miejsca ze zdjęcia nie jest oczywista.
wywleczona dzis z jeziora,popularna czy rzadka?
- Attachments
-
- DSC_0951.jpg
- (1.76 MiB) Downloaded 158 times
Skąd taka pewność odnośnie tej lokalizacji na przeciwko Pomorskiego? Jakie jest źródło tej wiedzy, dokument jakiś, czy coś na fotografii co by wskazywało że to właśnie tam?
Oryginalny opis pliku z tym zdjęciem, zrobiony przez ludzi z Muzeum w Eutin sugerował ul. 9 maja i podaje nawet nazwisko właściciela. Niestety tego nazwiska nie ma w adressbuchu, być może opis jest błędny.
Butelka raczej popularna, co jakiś czas pojawiają się na allegro, wśród szczecineckich kopaczy tego jest całkiem sporo, nawet w Szczecinie na starych wysypiskach są znajdowane te od Riemera ze Szczecinka.
Oryginalny opis pliku z tym zdjęciem, zrobiony przez ludzi z Muzeum w Eutin sugerował ul. 9 maja i podaje nawet nazwisko właściciela. Niestety tego nazwiska nie ma w adressbuchu, być może opis jest błędny.
Butelka raczej popularna, co jakiś czas pojawiają się na allegro, wśród szczecineckich kopaczy tego jest całkiem sporo, nawet w Szczecinie na starych wysypiskach są znajdowane te od Riemera ze Szczecinka.
własciciel owych wiklinowych koszy twierdzi ze to z cukierni na przeciwko hotelu pomorska,gość ma 72 lata,czy prawde mówi czy buja tego nie wiem,ale kosze fajowe,szkoda ze nie mają zadnych napisów pieczęci typu neustettin
Nie twierdzę, że nie są z cukierni i nie twierdzę, że nie są z tej cukierni na przeciw Pomorskiej, to ma dla mnie drugorzędne w ogóle znaczenie, interesuje mnie tylko lokalizacja tej fotografii w tym wątku, a te kosze zdaje się w żaden sposób tego nie wyjaśniają.
mam pytanie,jest mozliwosc usunięcia moich wszystkich postów i wywalenia mnie z tego forum?
Odpisałem na PRIV.